Cent Eur J Public Health 2004, 12(3):134-140

Glycemic and Insulinemic Responses to Six Cereal Products in Healthy Adults

Ciok J.1, Dzieniszewski J.1, Lang V.2
1 National Food and Nutrition Institute, Warsaw, Poland
2 Danone Vitapole, Nutrivaleur, Le Plessis-Robinson, France

Glycemic index (GI) and insulin index (II) scores of six cereal-based foods (biscuits and shortbreads) were determined and the relationship between the glycemic and insulin responses of the foods was examined. The study was conducted using recommended by FAO/WHO methodology using glucose as a standard food. We obtained a range of GI scores from 49 to 68% and II scores from 51 to 75%. The test foods' blood insulin responses were in parallel to their glycemic responses although in every case the level of II was higher than the level of GI. The foods' II scores were closely related to their GI scores (r=0.80).

Klíčová slova: glycemic index, insulin index, biscuits, shortbreads

Vloženo: 19. květen 2003; Revidováno: 12. březen 2004; Přijato: 12. březen 2004; Zveřejněno: 1. září 2004  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Ciok J, Dzieniszewski J, Lang V. Glycemic and Insulinemic Responses to Six Cereal Products in Healthy Adults. Cent Eur J Public Health. 2004;12(3):134-140. PubMed PMID: 15508412.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Augustin LS, Dal Maso L, La Vecchia C, Parpinel M, Negri E, Vaccarella S, Kendall CW, Jenkins DJ, Francesch S: Dietary glycemic index and glycemic load, and breast cancer risk: a case-control study. Ann Oncol 2001; 2: 1533-8. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Bouche C, Rizkalla SW, Luo J, Vidal H, Veronese A, Pacher N, Fouquet C Lang V, Slama G: Five-week, low-glycemic index diet decreases total fat mass and improves plasma lipid profile in moderately overweight nondiabetic men. Diabetes Care 2002; 25: 822-8. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Franceschi S, Dal Maso L, Augustin L, Negri E, Parpinel M, Boyle P, Jenkins DJ, La Vecchia C: Dietary glycemic load and colorectal cancer risk. Ann Oncol 2001; 12: 173-178. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Frost G, Leeds AA, Dore CJ, Madeiros S, Brading S, Dornhorst A: Glycemic index as a determinant of serum HDL-cholesterol concentration. Lancet 1999; 353: 1045-1048. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Gilbertson H.R., Brand-Miller JC, Thorburn AW, Evans S, Chondros P, Werther GA: The effect of flexible low glycemic index dietary advice versus measured carbohydrate exchange diets on glycemic control in children with type 1 diabetes. Diabetes Care 2001; 24: 1137-43. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Giovannucci E.: Insulin, insulin-like growth factors and colon cancer: a review of the evidence. J Nutr 2001; 131(11 Suppl): 3109S-20S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Heilbronn LK, Noakes M, Clifton PM: The effect of high- and low-glycemic index energy restricted diets on plasma lipid and glucose profiles in type 2 diabetic subjects with varying glycemic control. JAm Coll Nutr 2002; 21: 120-7. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Liu SM, Willett WC, Stampfer MJ, Franz M, Sampson L, Hennekens CH, Manson JE: A prospective study of dietary glycemic load, carbohydrate intake, and risk of coronary heart disaese in US women. Am J Clin Nutr 2000; 71: 1455-1461. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Ludwig DS: High glycemic index foods, overeating, and obesity. Pediatrics, 1999; 103: 26-37. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Salmeron J, Ascherio A, Rimm EB, Colditz GA, Spiegelman D, Jenkins DJ, Stampfer MJ, Wing AL, Willett W: Dietary fiber, glycemic load, and risk of NIDDM in men. Diabetes Care 1997; 20: 545-550. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Sievenpiper JL, JenkinsAL, Whitham DL, Vuksan V: Insulin resistance: concepts, controversies, and the role of nutrition. Can J Diet Pract Res 2002; 63: 20-32. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Spieth LE, Harnish JD, Lenders CM, Raezer LB, Pereira MA, Hangen SJ, Ludwig DS: A low-glycemic index diet in the treatment of pediatric obesity. Arch Pediatr Adolesc Med 2000; 154: 947-51. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Stevens J,Ahn K, Juhaeri F, Houston D, Steffan L, Couper D: Dietary fiber intake and glycemic index and incidence of diabetes inAfrican-American and white adults: the ARIC study. Diabetes Care 2002; 250: 1715-21. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Joint FAO/WHO Report: Carbohydrates in Human Nutrition. FAO Food and Nutrition, Paper 66. Rome: FAO, 1998.
  15. Bessesen DH: The role of carbohydrates in insulin resistance. J Nutr 2001; 131: 2782S-2786S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Riccardi G, Rivelesse AA: Dietary treatment of the metabolic syndrome - the optimal diet. Br J Nutr 83, 2000 suppl 1; S143-148. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Roberts SB: High-glycemic index foods, hunger, and obesity: is there a connection? Nutr Rev 2000; 58: 163-169. Přejít k původnímu zdroji...
  18. Hu F.B., Willett W.C.: Optimal diets for prevention of coronary heart disease. JAMA 2002; 288: 2569-78. Přejít k původnímu zdroji...
  19. Foster-Powell K, Brand Miller J: International tables of glycemic index and glycemic load. Am J Clin Nutr 2002; 76: 5-56. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Jenkins DJA, Wolever TMS, Taylor RH, Barker H, Fielden H, Baldwin JM, Bowling AC, Newman HC, Jenkins AL, Goff DV: Glycemic index of foods: a physiological basis for carbohydrate exchange. Am J Clin Nutr 1981; 34: 362 - 366. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Wolever TMS, Jenkins DJA, Jenkins AL, Josse RG: The glycemic index: methodology and clinical implications. Am J Clin Nutr 1991; 54: 846-854. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. Wolever TMS: The glycemic index. World Rev Nutr Diet 1990; 62: 120-185. Přejít k původnímu zdroji...
  23. Bellisle F (ed.): Glycaemic Index and Health:The Quality of the Evidence. John Libbey Eurotext, Roma 2001.
  24. Blouza-Chabchoub S,AbidA, Beji-Serairi R: Glycaemic and insulinemic responses to dates, bread and potatoes in healthy adults. Med Nutr 2000; 36: 140-145.
  25. Bornet FRJ, Fontvielle AM, Rizkalla S, Colonna P, Blayo A, Mercier C, Slama G: Insulin and glycemic responses in healthy humans to native starches processed in different ways: correlations with in vitro amylase hydrolysis. Am J Clin Nutr 1989; 50: 315-323. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  26. Soh NL, Brand-Miller J: The glycaemic index of potatoes: the effect of variety, cooking method and maturity. Eur J Clin Nutr 1999; 53: 249-254. Přejít k původnímu zdroji...
  27. Heaton KW, Marcus SN, Emmett PM, Bolton CH: Particle size of wheat, maize, and oat test meals: effects on plasma glucose and insulin responses and on the rate of starch digestion in vitro. Am J Clin Nutr 1988; 47: 675-682. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  28. Holt SHA, Brand Miller JC, Petocz P: An insulin index of foods: the insulin demand generated by 1000-kJ portions of common foods. Am J Clin Nutr 1997; 66: 1264-1276. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Ostman EM, Liljeberg Elmstahl HG, Bjorck IM: Inconsistency between glycemic and insulinemic responses to regular and fermented milk products. Am J Clin Nutr 2001; 74: 96-100. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  30. Ross SW, Brand JC, Thorburn AW, Truswell AS: Glycemic index of processed wheat products. Am J Clin Nutr 1987; 46: 631-635. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  31. National Health and Medical Research Council. Dietary Guidelines for Older Australians. Ausinfo, Canberra, ACT. 2601, 1999.