Cent Eur J Public Health 2009, 17(2):79-85 | DOI: 10.21101/cejph.a3521

Vitamin E Intake in Relation to Allergic Sensitization and IgE Serum Concentration

Stefanie Sausenthaler1, Tobias Loebel1,2, Jakob Linseisen2,3, Gabriele Nagel3,4, Helgo Magnussen5, Joachim Heinrich1
1 Helmholtz Zentrum München, German Research Center for Environmental Health, Institute of Epidemiology, Neuherberg, Germany
2 Unit of Human Nutrition and Cancer Prevention, Technical University of Munich, Munich, Germany
3 Division of Clinical Epidemiology, German Cancer Research Center, Heidelberg, Germany
4 Institute of Epidemiology, Ulm University, Ulm, Germany
5 Pulmonary Research Institute at Grosshansdorf Hospital, Center for Pneumology and Thoracic Surgery, Grosshansdorf, Germany

Background: A protective role of dietary vitamin E intake on disorders related to the immune system, such as allergic diseases, has been suggested. However, results from epidemiological studies are conflicting.

Objectives: The aim of present study was to analyze whether dietary vitamin E intake is related to the prevalence of allergic sensitization and total serum IgE concentrations in adult subjects.

Methods: The present study population consisted of 366 adults aged 29 to 54 years participating in the German centers of the European Community Respiratory Health Survey (ECRHS) II, Erfurt and Hamburg. A validated food frequency questionnaire was used to gather information on dietary vitamin E intake. Total serum IgE concentrations and specific IgE to common allergens were analyzed by using the Pharmacia CAP System. Allergic sensitization was defined as specific serum IgE concentration ≥0.35 kU/l.

Results: The risk for allergic sensitization was substantially decreased in the middle quartiles (aOR: 0.42; 95% CI: 0.22-0.81) and the highest quartile (aOR: 0.22; 95% CI: 0.08-0.60) of total dietary vitamin E intake, after adjustment for potential confounders. Total serum IgE concentration was not statistically significantly associated with dietary vitamin E intake.

Conclusions: The findings of this study suggest that dietary vitamin E intake might play a protective role in the development of allergic sensitization.

Klíčová slova: adults, allergic sensitization, α-tocopherol, dietary vitamin E, ECRHS II, immunoglobulin E

Revidováno: 18. únor 2009; Přijato: 18. únor 2009; Zveřejněno: 1. červen 2009  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Sausenthaler S, Loebel T, Linseisen J, Nagel G, Magnussen H, Heinrich J. Vitamin E Intake in Relation to Allergic Sensitization and IgE Serum Concentration. Cent Eur J Public Health. 2009;17(2):79-85. doi: 10.21101/cejph.a3521. PubMed PMID: 19662825.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Devereux G, Seaton A. Diet as a risk factor for atopy and asthma. J Allergy Clin Immunol. 2005 Jun;115(6):1109-17. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. FogartyA, Britton J. The role of diet in the aetiology of asthma. Clin Exp Allergy. 2000 May;30(5):615-27. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Heinrich J, Hölscher B, Bolte G, Winkler G. Allergic sensitization and diet: ecological analysis in selected European cities. Eur Respir J. 2001 Mar;17(3):395-402. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Nagel G, Nieters A, Becker N, Linseisen J. The influence of the dietary intake of fatty acids and antioxidants on hay fever in adults.Allergy. 2003 Dec;58(12):1277-84. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Bodner C, Godden D, Brown K, Little J, Ross S, Seaton A; Aberdeen WHEASE Study Group. Antioxidant intake and adult-onset wheeze: a case-control study. Eur Respir J. 1999 Jan;13(1):22-30. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Litonjua AA, Rifas-Shiman SL, Ly NP, Tantisira KG, Rich-Edwards JW, Camargo CA Jr, et al. Maternal antioxidant intake in pregnancy and wheezing illnesses in children at 2 y of age. Am J Clin Nutr. 2006 Oct;84(4):903-11. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Martindale S, McNeill G, Devereux G, Campbell D, Russell G, Seaton A. Antioxidant intake in pregnancy in relation to wheeze and eczema in the first two years of life. Am J Respir Crit Care Med. 2005 Jan 15;171(2):121-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Devereux G, Turner SW, Craig LCA, McNeill G, Martindale S, Harbour PJ, et al. Low maternal vitamin E intake during pregnancy is associated with asthma in 5-year-old-children. Am J Respir Crit Care Med. 2006 Sep 1;174(5):499-507. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Hijazi N, Abalkhail B, Seaton A. Diet and childhood asthma in a society in transition: a study in urban and rural Saudi Arabia. Thorax. 2000 Sep;55(9):775-9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Troisi RJ, Willett WC, Weiss ST, Trichopoulos D, Rosner B, Speizer FE. Aprospective study of diet and adult-onset asthma.Am J Respir Crit Care Med. 1995 May;151(5):1401-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Montaño Velázquez BB, Jáuregui-Renaud K, Bañuelos Arias Adel C, Ayala JC, Martínez MD, Campillo Navarrete R, et al. Vitamin E effects on nasal symptoms and serum specific IgE levels in patients with perennial allergic rhinitis. Ann Allergy Asthma Immunol. 2006 Jan;96(1):45-50. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Pearson PJ, Lewis SA, Britton J, Fogarty A. Vitamin E supplements in asthma: a parallel group randomised placebo controlled trial. Thorax. 2004 Aug;59(8):652-6. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Hlúbik P, Střítecká H. Antioxidants-clinical aspects. Cent Eur J Public Health. 2004 Mar;12 Suppl:S28-30.
  14. Krajčovičová-Kudláčková M, Pauková V, Bačeková M, Dušinská M. Lipid peroxidation in relation to vitamin C and vitamin E levels. Cent Eur J Public Health. 2004 Mar;12(1):46-8.
  15. Han SN, Wu D, Ha WK, BeharkaA, Smith DE, Bender BS, et al. Vitamin E supplementation increases T helper 1 cytokine production in old mice infected with influenza virus. Immunology. 2000 Aug;100(4):487-93. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Malmberg KJ, Lenkei R, Petersson M, Ohlum T, Ichihara F, Glimelius B, et al. A short-term dietary supplementation of high doses of vitamin E increases T helper 1 cytokine production in patients with advanced colorectal cancer. Clin Cancer Res. 2002 Jun;8(6):1772-8.
  17. Li-Weber M, Giaisi M, Treiber MK, Krammer PH. Vitamin E inhibits IL-4 gene expression in peripheral blood T cells. Eur J Immunol. 2002 Sep;32(9):2401-8. Přejít k původnímu zdroji...
  18. Wu D, Mura C, Beharka AA, Han SN, Paulson KE, Hwang D, et al. Age-associated increase in PGE2 synthesis and COX activity in murine macrophages is reversed by vitamin E. Am J Physiol. 1998 Sep;275(3 Pt 1):C661-8. Přejít k původnímu zdroji...
  19. Roper RL, Brown DM, Phipps RP. Prostaglandin E2 promotes B lymphocyte Ig isotype switching to IgE. J Immunol. 1995 Jan;154(1):162170.
  20. FogartyA, Lewis S, Weiss S, Britton J. Dietary vitamin E, IgE concentrations, and atopy. Lancet. 2000 Nov 4;356(9241):1573-4. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Woods RK, Walters EH, Raven JM, Wolfe R, Ireland PD, Thien FC, et al. Food and nutrient intakes and asthma risk in young adults. Am J Clin Nutr. 2003 Sep;78(3):414-21. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. Kompauer I, Demmelmair H, Koletzko B, Bolte G, Linseisen J, Heinrich J. Association of fatty acids in serum phospholipids with hay fever, specific and total immunoglobulin E. Br J Nutr. 2005 Apr;93(4):529-35. Přejít k původnímu zdroji...
  23. McKeever TM, Lewis SA, Smit H, Burney P, Britton J, Cassano PA. Serum nutrient markers and skin prick testing using data from the Third National Health and Nutrition Examination Survey. J Allergy Clin Immunol. 2004 Dec;114(6):1398-402. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. European Community Respiratory Health Survey II Steering Committee. The European Community Respiratory Health Survey II. Eur Respir J. 2002 Nov;20(5):1071-9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Boeing H, Bohlscheid-Thomas S, Voss S, Schneeweiss S, Wahrendorf J; European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition.The relative validity of vitamin intakes derived from a food frequency questionnaire compared to 24-hour recalls and biological measurements: results from the EPIC pilot study in Germany. Int J Epidemiol. 1997;26 Suppl 1:S82-90. Přejít k původnímu zdroji...
  26. Bohlscheid-Thomas S, Hoting I, Boeing H, Wahrendorf J; European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Reproducibility and relative validity of energy and macronutrient intake of a food frequency questionnaire developed for the German part of the EPIC project. Int J Epidemiol. 1997;26 Suppl 1:S71-81. Přejít k původnímu zdroji...
  27. Bohlscheid-Thomas S, Hoting I, Boeing H, Wahrendorf J; European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Reproducibility and relative validity of food group intake in a food frequency questionnaire developed for the German part of the EPIC project. Int J Epidemiol. 1997;26 Suppl 1:S59-70. Přejít k původnímu zdroji...
  28. Kompauer I, Heinrich J, Wolfram G, Linseisen J. Association of carotenoids, tocopherols and vitamin C in plasma with allergic rhinitis and allergic sensitisation in adults. Public Health Nutr. 2006 Jun;9(4):472-79. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Van Odijk J, Bengtsson U, Borres MP, Hulthen L,Ahlstedt S. Specific immunoglobulin E antibodies to peanut over time in relation to peanut intake, symptoms and age. Pediatr Allergy Immunol. 2004 Oct;15(5):442-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  30. Veldink JH, Kalmijn S, Groeneveld GJ, Wunderink W, KosterA, de Vries JH, et al. Intake of polyunsaturated fatty acids and vitamin E reduces the risk of developing amyotrophic lateral sclerosis. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2007 Apr;78(4):367-71. Erratum in: J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2007 Jul;78(7):779. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  31. Chan AC. Partners in defense, vitamin E and vitamin C. Can J Physiol Pharmacol. 1993 Sep;71(9):725-31. Recivied September 15, 2008 Přejít k původnímu zdroji...