Cent Eur J Public Health 2019, 27(3):251-255 | DOI: 10.21101/cejph.a5313

Dietary fibre as prebiotics in nutrition

Emília Hijová, Izabela Bertková, Jana Štofilová
Institute of Experimental Medicine, Faculty of Medicine, P. J. Šafárik University in Košice, Košice, Slovak Republic

Trends in dietary nutrition and their personalization are progress in medical science and point out the necessity of adaptation and development of innovations in health system. The main objective of this article is to review the role of dietary fibre as prebiotics in nutrition with different functionality, its influence on modulation of intestinal microbiota, which has an essential role in maintenance of healthy organisms in people of all ages.

Klíčová slova: dietary fibre, prebiotic, nutrition, microbiome, health

Vloženo: 7. únor 2018; Revidováno: 9. červenec 2019; Přijato: 9. červenec 2019; Zveřejněno: 30. září 2019  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Hijová E, Bertková I, Štofilová J. Dietary fibre as prebiotics in nutrition. Cent Eur J Public Health. 2019;27(3):251-255. doi: 10.21101/cejph.a5313. PubMed PMID: 31580563.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Gibson GR, Roberfroid MB. Dietary modulation of the human colonic microbiota. Introducing the concept of prebiotics. J Nutr. 1995;125(6):1401-12. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Gibson GR, Probert HM, Loo VJ, Rastall RA, Roberfroid MB. Dietary modulation of the human colonic microbiota: updating the concept of prebiotics. Nutr Res Rev. 2004;17(2):259-75. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Dey M. Toward a personalized approach in prebiotic research. Nutrients. 2017;9(2):92-5. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. O´Hara AM, Shanahan F. The gut flora as a forgotten organ. EMBO Rep. 2006;7(7):688-93. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Clemente JC, Ursell LK, Parfrey LW, Knight R. The impact of the gut microbiota on human health: an integrative view. Cell. 2012;148(6):1258-70. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Hooper LV, Littman DR, Macpherson AJ. Interactions between the microbiota and the immune system. Science. 2012;336(6086):1268-73. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Nicholson JK, Holmes E, Kinross J, Burcelin R, Gibson G, Jia W, et al. Host-gut microbiota metabolic interactions. Science. 2012;336(6086):1262-7. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Flint HJ, Duncan SH, Scott KP, Louis P. Links between diet, gut microbiota composition and gut metabolism. Proc Nutr Soc. 2015;74(1):13-22. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Zmora N, Zeevi D, Korem T, Segal E, Elinav E. Taking it personally: personalized utilization of the human microbiome in health and disease. Cell Host Microbe. 2016;19(1):12-20. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Hispley EH. Dietary "fiber" and pregnancy toxaemia. Br Med J. 1953;2(4833):420-42. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Slavin JL. Dietary fiber: classification, chemical analyses, and food sources. J Am Diet Assoc. 1987;87(9):1164-71. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Coffin CS, Shaffer EA. The host air and cold facts of dietary fibre. Can J Gastroenterol. 2006;20(4):225-56. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Slavin J. Fiber and prebiotics: mechanisms and health benefits. Nutrients. 2013;5(4):1417-35. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. EFSA. Scientific opinion on dietary reference values for carbohydrates and dietary fibres. EFSA J. 2010;8(3):1462. doi: 10.2903/j.efsa.2010.1462. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Flint HJ. The impact of nutrition on the human microbiome. Nutr. Rev. 2012;70 Suppl 1:S10-3. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Sawicki CM, Livingston KA, Obin M, Roberts SB, Chung M, McKeown NM. Dietary fiber and the human gut microbiota: application of evidence mapping methodology. Nutrients. 2017 Feb 10;9(2). doi: 10.3390/nu9020125. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Livingston KA, Chung M, Sawicki CM, Lyle BJ, Wang DD, Roberts SB, et al. Development of a publicly available, comprehensive database of fiber and health outcomes: rationale and methods. PLoS One. 2016 Jun 27;11(6):e0156961. doi: 10.1371/journal.pone.0156961. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Scaglioni S, Salvioni M, Galimberti C. Influence of parental attitudes in the development of children eating behaviour. Br J Nutr. 2008;99 Suppl 1:S22-5. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Wuenstel JW, Wądołowska L, Słowińska MA, Niedźwiedzka E, Kowalkowska J, Kurp L. Intake of dietary fibre and its sources related to adolescents' age and gender but not to their weight. Cent Eur J Public Health. 2016;24(3):211-6. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Bosaeus I. Fibre effects on intestinal functions (diarrhoea, constipation and irritable bowel syndrome). Clin Nutr Suppl. 2004;1:33-8. Přejít k původnímu zdroji...
  21. Gibson GR. Fibre and effects on probiotic (the prebiotic concept). Clin Nutr Suppl. 2004;1:25-31. Přejít k původnímu zdroji...
  22. Hijová, E, Chmelárová, A. Short chain fatty acids and colonic health. Bratisl Lek Listy. 2007;108(8):354-8. Přejít na PubMed...
  23. Vidová M, Hronská H, Tokošová S, Rosenberg M. Importance of prebiotic and probiotic: the role of galactooligosaccharides as prebiotic additives: a review. Potravinárstvo. 2013;7:28-35. (In Slovak.) Přejít k původnímu zdroji...
  24. Hijová E, Bomba A, Bertková I, Strojný L, Szabadošová V, Šoltésová A. Prebiotics and bioactive natural substances induce changes of colonic microflora in cancerous rats. Acta Biochimica Polonica. 2012;59(2):271-4. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Hijová E, Szabadošová V, Štofilová J, Hrčková G. Chemopreventive and metabolic effects of inulin on colon cancer development. J Vet Sci. 2013;14(4):387-93. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  26. Lanza E, Yu B, Murphy G, Albert PS, Caan B, Marshall JR, et al. The polyp prevention trial continued follow-up study. No effect of low-fat, high-fiber, high-fruit, and -vegetable diet on adenoma recurrence eight years after randomization. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2007;16(9):1745-52. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  27. Yao Y, Suo T, Andersson R, Cao Y, Wang C, Lu J, et al. Dietary fibre for the prevention of recurrent colorectal adenomas and carcinomas. Cochrane Database Syst Rev. 2017 Jan 8;1:CD003430. doi: 10.1002/14651858.CD003430.pub2. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  28. Wolk A, Manson JE, Stampfer MJ, Colditz GA, Hu FB, Speizer FE, et al. Long-term intake of dietary fiber and decreases risk of coronary heart disease among women. JAMA. 1999;281(21):1998-2004. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Kim Y, Je Y. Dietary fibre intake and mortality from cardiovascular disease and all cancers: a meta-analysis of prospective cohort studies. Arch Cardiovassc Dis. 2016;109(1):39-54. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  30. Fernandes R, do Rosario VA, Mocellin MC, Kuntz MGF, Trindade EBSM. Effects of inulin-type fructans, galacto-oligosaccharides and synbiotics on inflammatory markers in adult patients with overweight or obesity: a systematic review. Clin Nutr. 2017;36(5):1197-206. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  31. Upadhyaya B, McCormack L, Fardin-Kia AR, Juenemann R, Nichenametla S, Clapper J, et al. Impact of dietary resistant starch type 4 on human gut microbiota and immunometabolic functions. Scientic Reports. 2016;6:28797. doi: 10.1038/srep28797. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  32. Kondo K, Morino K, Nishio Y, Ishikado A, Arima H, Nakao K, et al. Fiber-rich diet with brown rice improves endothelial function in type 2 diabetes mellitus: a randomised controlled trial. PLoS One. 2017;12(6):e0179869. doi: 10.1371/journal.pone.0179869. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  33. Stewart ML, Zimmer JP. A high fiber cookie made with resistant starch type 4 reduces post-prandial glucose and insulin responses in healthy adults. Nutrients. 2017 Mar 5;9(3). doi: 10.3390/nu9030237. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...