Cent Eur J Public Health 2020 Oct;28 Suppl:S43-S46 | DOI: 10.21101/cejph.a6177

Risk of exposure to acrylamide

Milena Bušová1, Vladimír Bencko1, Katarína Veszelits Laktičová2, Ivana Holcátová1, Mária Vargová2
1 Institute of Hygiene and Epidemiology, First Faculty of Medicine, Charles University and General University Hospital in Prague, Prague, Czech Republic
2 Department of the Environment, Veterinary Legislation and Economy, University of Veterinary Medicine and Pharmacy, Košice, Slovak Republic

Objectives: Acrylamide is a toxic compound that can be found it both occupational and non-occupational environments. This study focuses on its sources and health effects of its exposure.

Methods: Adverse effects of acrylamide, especially carcinogenic, genotoxic, and teratogenic were reported in many studies conducted on animals. Neurotoxicity was reported in workers exposed to acrylamide in the occupational environment. Another important source of populations' exposure to acrylamide is their nutrition.

Results: This study focuses on humans' exposure to acrylamide from various sources and its harmful effects on their health.

Conclusions: Dietary intake of acrylamide, as well as occupational exposure, cigarette smoking, cosmetics usage and other environmental sources could have a significant effect on human health.

Klíčová slova: acrylamide, polyacrylamide, neurotoxin, carcinogen, occupational exposure

Vloženo: 14. březen 2020; Revidováno: 15. červenec 2020; Přijato: 15. červenec 2020; Zveřejněno: 18. říjen 2020  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Bušová M, Bencko V, Veszelits Laktičová K, Holcátová I, Vargová M. Risk of exposure to acrylamide. Cent Eur J Public Health. 2020;28(Supplement):S43-46. doi: 10.21101/cejph.a6177. PubMed PMID: 33069180.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Madle S, Broschinski L, Mosbach-Schulz O, Schöning G, Schulte A. On current risk assessment of acrylamide in food. Bundesgesundheitsblatt-Gesundheitsforschung-Gesundheitsschutz. 2003;46(5):405-15. Přejít k původnímu zdroji...
  2. IARC working group on the evaluation of carcinogenic risks to humans: some industrial chemicals. Lyon, 15-22 February 1994. IARC Monogr Eval Carcinog Risks Hum. 1994;60:1-560.
  3. National Industrial Chemicals Notification and Assessment Scheme (Australia). Acrylamide. Sydney: NICNAS; 2002.
  4. Toxicological profile for acrylamide. Atlanta: Agency for Toxic Substances and Disease Registry; 2012.
  5. Friedman M. Chemistry, biochemistry, and safety of acrylamide. A review. J Agric Food Chem. 2003 Jul 30;51(16):4504-26. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Papoušek R, Nováková P, Marková E, Barták, P. Analysis of acrylamide by GC-MC method. Chem Listy. 2013;107(3):255-60. (In Czech.)
  7. EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM). Scientific opininon on acrylamide in food. EFSA J [Internet]. 2015 Jun [cited 2020 Jul 15];13(6):4104. Available from: https://doi.org/10.2903/j.efsa.2015.4104. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Smith EA, Prues SL, Oehme FW. Environmental degradation of acrylamides II. Effects of environmental (outdoor) exposure. Ecotoxicol Environ Saf. 1997;37(1):76-91. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Smith EA, Pruen SL, Oehme FW. Environmental degradation of polyacrylamides. I. Effects of artificial environmental conditions: temperature, light and pH. Ecotoxicol Environ Saf. 1996;35(2):121-35. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Ciesarová Z. Minimizing acrylamide in food. Chem Listy. 2005;99(7):483-91. (In Slovak.)
  11. Pivokonský M, Bubáková P, Pivokonská L, Knesl B. Suspension formation in water treatment: theory and practice. Líbeznice: Medim; 2011. (In Czech)
  12. Decree No 70/2018 amending Decree No 252/2004 laying down health requirements for drinking and hot water and the frequency and scope of drinking water control, as amended. Sbírka zákonů ČR. 2018 Apr 27;Pt 35:946-72. (In Czech.)
  13. Yaylayan VA, Wnorowski A, Locas CP. Why asparagine needs carbohydrates to generate acrylamide. J Agric Food Chem. 2003;51(6):1753-7. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Gökmen V, Palazoğlu TK. Acrylamide formation in foods during thermal processing with a focus on frying. Food Bioproc Tech. 2008;1(1):35-42. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Kurtz DM, Glascoe R, Caviness G, Locklear J, Whiteside T, Ward T, et al. Acrylamide production in autoclaved rodent feed. J Am Assoc Lab Anim Sci. 2018 Oct 25;57(6):703-11. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. LoPachin RM, Ross JF, Lehning EJ. Nerve terminals as the primary site of acrylamide action: a hypothesis. Neurotoxicology. 2002 May;23(1):43-59. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Acrylamide. IARC Monogr Eval Carcinog Risks Hum. 1994;60:389-433.
  18. Johnson KA, Gorzinski SJ, Bodner KM, Campbell RA, Wolf CH, Friedman MA, et al. Chronic toxicity and oncogenicity study on acrylamide incorporated in the drinking water of Fischer 344 rats. Toxicol Appl Pharmacol. 1986 Sep 15;85(2):154-68. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Shipp A, Lawrence G, Gentry R, McDonald T, Bartow H, Bounds J, et al. Acrylamide: review of toxicity data and dose-response analyses for cancer and noncancer effects. Crit Rev Toxicol. 2006;36(6-7):481-608. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Kim H, Lee SG, Rhie J. Dermal and neural toxicity caused by acrylamide exposure in two Korean grouting workers: a case report. Ann Occup Environ Med. 2017 Oct 9;29:50. doi: 10.1186/s40557-017-0207-7. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Hagmar L, Törnqvist M, Nordander C, Rosén I, Bruze M, Kautiainen A, et al. Health effects of occupational exposure to acrylamide using hemoglobin adducts as biomarkers of internal dose. Scand J Work Environ Health. 2001;27(4):219-26. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. Directive (EU) 2017/2398 of the European Parliament and of the Council of 12 December 2017 amending Directive 2004/37/EC on the protection of workers from the risks related to exposure to carcinogens or mutagens at work. Offic J Eur Union. 2017;60(L 345):87-95.
  23. Tareke E, Rydberg P, Karlsson P, Eriksson S, Toernqvist M. Acrylamide: a cooking carcinogen? Chem Res Toxicol. 2000;13(6):517-22. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Tareke E, Rydberg P, Karlsson P, Eriksson S, Tornqvist M. Analysis of acrylamide, a carcinogen formed in heated foodstuffs. J Agric Food Chem. 2002;50(17):4998-5006. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Cwiková O. Toxic effects of acrylamide and its occurrence in food. Chem Listy. 2014;108(3):205-10. (In Czech.)
  26. Backe WJ, Yingling V, Johnson T. The determination of acrylamide in environmental and drinking waters by large-volume injection - hydrophilic-interaction liquid chromatography and tandem mass spectrometry. J Chromatogr A. 2014 Mar 21;1334:72-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  27. Hansen BG, Munn SJ, Luotamo M, Musset C, de Bruijn J, Pakalin S, et al., editors. Acrylamide: risk assessment. European Union risk assessment report, vol. 24. Luxembourg: Office for Official Publications of the European Communities; 2002.
  28. Dearfield KL, Douglas GR, Ehling UH, Moore MM, Sega GA, Brusick DJ. Acrylamide: a review of its genotoxicity and an assessment of heritable genetic risk. Mutat Res. 1995;330(1-2):71-99. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Mojska H, Gielecińska I, Cendrowski A. Acrylamide content in cigarette mainstream smoke and estimation of exposure to acrylamide from tobacco smoke in Poland. Ann Agric Environ Med. 2016;23(3):456-61. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  30. Moldoveanu SC, Gerardi AR. Acrylamide analysis in tobacco, alternative tobacco products, and cigarette smoke. J Chromatogr Sci. 2011;49(3):234-42. Přejít k původnímu zdroji...
  31. Rice JM. The carcinogenity of acrylamide. Mutat Res. 2005 Feb 7; 580(1-2):3-20. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  32. Pantusa VP, Stock TH, Morandi MT, Harrist RB, Afshar M. Inhalation exposures to acrylamide in biomedical laboratories. AIHA J (Fairfax, Va). 2002 Jul-Aug;63(4):468-73. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  33. Springer DL, Bull RJ, Goheen SC, Sylvester DM, Edmonds CG. Electrospray ionization mass spectrometric characterization of acrylamide adducts to hemoglobin. J Toxicol Environ Health. 1993;40(2-3):161-76. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...