Cent Eur J Public Health 2022, 30(4):248-252 | DOI: 10.21101/cejph.a7048

Determination of vitamin D, iron and n-3 fatty acids in adolescents with different eating habits

Martina Valachovičová, Zuzana Slezáková, Jarmila Kristová, Vladimír Urbánek
Faculty of Nursing and Medical Professional Studies, Slovak Medical University in Bratislava, Bratislava, Slovakia

Objectives: Proper eating habits ensure human health, so it is important to eat a balanced diet and learn the basics of proper eating from an early age. Adolescence is considered very important period for maintaining good health in terms of nutrition.

Methods: In the study, we monitored the eating habits of 182 adolescents aged 14-19 years with different eating habits (73 vegetarians and 109 nonvegetarians) using a questionnaire on nutrition and determination of selected blood parameters - vitamin D, iron and n-3fatty acids.

Results: Insufficient levels of vitamin D were determined in the whole group of adolescents, regardless of eating habits. Low iron concentrations negatively affect the biosynthesis of long-chain n-3 fatty acids, which was also reflected in our adolescents with alternative diets.

Conclusions: Based on the obtained results, it is necessary to place emphasis on the composition of the diet in adolescent age.

Klíčová slova: nutrition, vitamin D, iron, n-3 fatty acids, adolescent

Vloženo: 10. srpen 2021; Revidováno: 25. srpen 2022; Přijato: 25. srpen 2022; Zveřejněno: 31. prosinec 2022  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Valachovičová M, Slezáková Z, Kristová J, Urbánek V. Determination of vitamin D, iron and n-3 fatty acids in adolescents with different eating habits. Cent Eur J Public Health. 2022;30(4):248-252. doi: 10.21101/cejph.a7048. PubMed PMID: 36718927.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Biro FM, Wien M. Childhood obesity and adult morbidities. Am J Clin Nutr. 2010;91(5):1499S-1505S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Harris KM, Gordon-Larsen P, Chantala K, Udry JR. Longitudinal trends in race/ethnic disparities in leading health indicators from adolescence to young adulthood. Arch Pediatr Adolesc Med. 2006;160(1):74-81. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Moreno LA, González-Gross M, Kersting M, Molnár D, de Henauw S, Beghin L, et al.; HELENA Study Group. Assessing, understanding and modifying nutritional status, eating habits and physical activity in European adolescents: the HELENA (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence) Study. Public Health Nutr. 2008 Mar;11(3):288-99. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. De Ridder D, Kroese F, Evers C, Adriaanse M, Gillebaart, M. Healthy diet: Health impact, prevalence, correlates and interventions. Psychol Health. 2017;32(8):907-41. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Gusak MA, DellaPenna D. Improving the nutrient composition of plants to enhance human nutrition and health. Annu Rev Plant Physiol Plant Mol Biol. 1999;50:133-61. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Krajčovičová-Kudláčková M. Health risk of alternative nutrition. Klin Biochem Metab. 2001;9(4):187-93. (In Slovak.)
  7. Allen LH. Causes of vitamin B12 and folate deficiency. Food Nutr Bull. 2008;29(2 Suppl):S20-34. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Gibson RS. Content and bioavailability of trace elements in vegetarian diets. Am J Clin Nutr. 1994;59(5 Suppl):1223S-32S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Leitzmann C. Vegetarian diets - what are the advantages? Forum Nutr. 2005;(57):147-56. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Elmadfa I, Singer I. Vitamin B12 and homocysteine status among vegetarians: a global perspective. Am J Clin Nutr. 2009;89(5):1693S-8S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Sabaté J. The contribution of vegetarian diets to human health. Forum Nutr. 2003;56:218-20.
  12. Craig WJ. Health effects of vegan diets. Am J Clin Nutr. 2009;89(5):1627S-33S.
  13. Scientific Advisory Committee on Nutrition. Vitamin D and health. SACN; 2016.
  14. Saggese G, Vierucci F, Prodam F, Cardinale F, Cetin I, Chiappini E, et al. Vitamin D in pediatric age: consensus of the Italian Pediatric Society and the Italian Society of Preventive and Social Pediatrics, jointly with the Italian Federation of Pediatricians. Ital J Pediatr. 2018;44(1):51. doi: 10.1186/s13052-018-0488-7. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Charoenngam N, Holick MF. Imunologic effects of vitamin D on human health and disease. Nutrients. 2020;12(7):2097. doi: 10.3390/nu12072097. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Chan J, Jaceldo-Siegl K, Fraser GE. Serum 25-hydroxyvitamin D status of vegetarians, partial vegetarians, and nonvegetarians: the Adventist Health Study-2. Am J Clin Nutr. 2009;89(5):1686S-92S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Crowe FL, Steur M, Allen NE, Appleby PN, Travis RC, Key TJ. Plasma concentrations of 25-hydroxyvitamin D in meat eaters, fish eaters, vegetarians and vegans: results from the EPIC-Oxford study. Public Health Nutr. 2011;14(2):340-6. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Zimmermann MB, Hurrell RF. Nutritional iron deficiency. Lancet. 2007 Aug 11;370(9586):511-20. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Slovak Food Composition Database Online [Internet]. Bratislava: National Agricultural and Food Centre; c2010 [updated 2022 Dec 19; cited 2022 Aug 25]. Available from: http://www.pbd-online.sk/.
  20. Recommended nutrition doses for population of the Slovak republic (9th revision). Vestník MZ SR. 2015 Jun 19;63 Pt 4-5:19-28. (In Slovak.)
  21. Lapage G, Roy CC. Direct transesterification of all classes of lipids in one step reaction. J Lipid Res. 1986;27(1):114-20. Přejít k původnímu zdroji...
  22. Abbaspour N, Hurrell R, Kelishadi R. Review on iron and its importance for human health. J Res Med Sci. 2014;19(2):164-74.
  23. Hunt JR. Bioavailability of iron, zinc, and other trace minerals from vegetarian diets. Am J Clin Nutr. 2003;78(3 Suppl):633S-9S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Kris-Etherton PM, Grieger JA, Etherton TD. Dietary reference intakes for DHA and EPA. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2009;81(2-3):99-104. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Sanders TA. DHA status of vegetarians. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2009;81(2-3):137-41. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  26. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies. Dietary reference values for vitamin D. EFSA J. 2016;14(10):4547. doi: 10.2903/j.efsa.2016.4547. Přejít k původnímu zdroji...
  27. Aswall JE. Health for all in the 21st century a policy framework for the WHO European region. Int J Occup Med Environ Health. 2000;13(1):5-13. Přejít na PubMed...
  28. Misra M, Pacaud D, Petryk A, Collett-Solberg PF, Kappy M; Drug and Therapeutics Committee of the Lawson Wilkins Pediatric Endocrine Society. Vitamin D deficiency in children and its management: review of current knowledge and recommendations. Pediatrics. 2008;122(2):398-417. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Saunders AV, Craig WJ, Baines SK, Posen JS. Iron and vegetarian diets. Med J Aust. 2013;199(S4):S11-6. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  30. Burns-Whitmore B, Froyen E, Heskey C, Parker T, San Pablo G. Alpha-linolenic and linoleic fatty acids in the vegan diet: do they require dietary reference intake/adequate intake special consideration? Nutrients. 2019;11(10):2365. doi: 10.3390/nu11102365. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...