Cent Eur J Public Health 2008, 16(1):17-20 | DOI: 10.21101/cejph.a3442

Fruit and Vegetable Intake and the Risk for Developing Coronary Heart Disease

Maja Nikolić, Dragana Nikić, Branislav Petrović
Faculty of Medicine, University of Niš, Serbia

The aim of the paper was to study the relationship between dietary intake of fruit and vegetable intake and the risk of coronary heart disease. We used data from a case-control study, conducted from 2001 to 2003, among 290 randomly selected cases (mean age 59.98 ± 10.03 years) with first event of an acute coronary syndrome and 290 selected paired controls by sex, age and region (mean age 59.43 ± 10.10 years), admitted to the same hospitals as cases without any suspicion of coronary disease. Using questionnaires, we assessed fruit and vegetable intake and estimated odds ratio of developing coronary heart disease by the intake. The benefit of fruit or vegetable consumption increased proportionally by the number of servings consumed (p for trend < 0.0001). Those in the upper tertile of fruit consumption (≥ 5 items/day) had 60% lower risk for coronary heart disease (odds ratio = 0.56, 95% CI = 0.35-0.89, p < 0.05), when compared to those in the lowest tertile (<1 item/day). Consumption of vegetable ≥3 items/day was associated with 70% lower risk of coronary heart disease (OR = 0.25, 95% CI = 0.09 - 0.66, p < 0.05), compared to subjects who did not consume vegetables. In agreement with previous studies, we found an inverse relation between vegetable and fruit intake and coronary heart risk. Consumption of fruits and vegetables seemed to provide significant protection against coronary heart disease.

Klíčová slova: fruit intake, vegetable intake, diet, risk, coronary heart disease

Vloženo: 6. srpen 2007; Revidováno: 29. říjen 2007; Přijato: 29. říjen 2007; Zveřejněno: 1. březen 2008  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Nikolić M, Nikić D, Petrović B. Fruit and Vegetable Intake and the Risk for Developing Coronary Heart Disease. Cent Eur J Public Health. 2008;16(1):17-20. doi: 10.21101/cejph.a3442. PubMed PMID: 18459474.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Reddy KS, Yusuf S. Emerging epidemic of cardiovascular disease in developing countries. Circulation. 1998 Feb 17;97(6):596-601. Přejít k původnímu zdroji...
  2. World Health Organisation. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Technical report Series 916. Geneva: WHO; 2003.
  3. Bonow RO, Eckel RH. Diet, obesity, and cardiovascular risk. N Engl J Med. 2003 May 22;348(21):2057-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Din R. Diet and cardiovascular disease. Am J Public Health. 2002 Jul;92(7):1050-1. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Hu FB,WillettWC. Optimal diets for prevention of coronary heart disease. JAMA. 2002 Nov 27;288(20):2569-78. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Roberts CK, Barnard RJ. Effects of exercise and diet on chronic disease. J Appl Physiol. 2005 Jan;98(1);3-30. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. World Health Organisation. The World health report 2002: reducing risks promoting healthy life. Geneva: WHO; 2002.
  8. Krauss RM, Eckel RH, Howard B,Appel LJ, Daniels SR, Deckelbaum RJ, et al. AHA Dietary Guidelines, revision 2000: a statement for healthcare professionals from the Nutrition Committee of the American Heart Association. Circulation. 2000 Oct 31;102(18):2284-99. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Kromhout D. 'Protective nutrients'and up-to-date dietary recommendations. Eur Heart J. 2001;Suppl 3:D33-6. Přejít k původnímu zdroji...
  10. De Waart FG, Schouten EG, StalenhoefAFH, Kok FJ. Serum carotenoids, {alpha}-tocopherol and mortality risk in a prospective study among Dutch elderly. Int J Epidemiol. 2001 Feb;30(1):136-43. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Genkinger JM, Platz EA, Hoffman SC, Comstock GW, Helzlsouer KJ. Fruit, vegetable, and antioxidant intake and all-cause, cancer, and cardiovascular disease mortality in a community-dwelling population in Washington County, Maryland. Am J Epidemiol. 2004 Dec 15;160(12):1223-33. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Knekt P, Jarvinen R, Reunanen A, Maatela J. Flavonoid intake and coronary mortality in Finland: a cohort study. BMJ. 1996 Feb 24;312(7029):478-81. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Padayatty SJ, Katz A, Wang Y, Eck P, Kwon O, Lee JH, et al. Vitamin C as an antioxidant: evaluation of its role in disease prevention. J Am Coll Nutr. 2003 Feb;22(1):18-35. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Osganian SK, Stampfer MJ, Rimm E, Spiegelman D, Manson JE, Willett WC. Dietary carotenoids and risk of coronary artery disease in women. Am J Clin Nutr. 2003 Jun; 77(6):1390-9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Wannamethee SG, Lowe GD, RumleyA, Bruckdorfer KR, Whincup PH. Associations of vitamin C status, fruit and vegetable intakes, and markers of inflammation and hemostasis. Am J Clin Nutr. 2006 Mar;83(3):56774. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Steffen LM, Jacobs DR Jr, Stevens J, Shahar E, Carithers T, Folsom AR. Associations of whole-grain, refined-grain, and fruit and vegetable consumption with risks of all-cause mortality and incident coronary artery disease and ischemic stroke: the Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) Study. Am J Clin Nutr. 2003 Sep;78(3):383-90. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Dauchet L,Amouyel P, Dallongeville J. Fruit and vegetable consumption and risk of stroke: a meta-analysis of cohort studies. Neurology. 2005 Oct 25;65(8):1193-7. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Liu S, Lee IM, Ajani U, Cole SR, Buring JE, Manson JE. Intake of vegetables rich in carotenoids and risk of coronary heart disease in men: The Physicians' Health Study. Int J Epidemiol. 2001 Feb;30(1):130-5. Přejít k původnímu zdroji...
  19. Samman S, Sivarajah G, Man JC, Ahmad ZI, Petocz P, Caterson ID. A mixed fruit and vegetable concentrate increases plasma antioxidant vitamins and folate and lowers plasma homocysteine in men. J Nutr. 2003 Jul;133(7):2188-93. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Steptoe A, Perkins-Porras L, McKay C, Rink E, Hilton S, Cappuccio FP. Behavioural counselling to increase consumption of fruit and vegetables in low income adults: randomised trial. BMJ. 2003 Apr 19;326(7394):855. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Deljanin Z, Rancić N, Ilić M, Petrović B, Tiodorović B.Acute myocardial infarction morbidity and mortality in population of 30-64 years of age in the city of Nis in the period from 2001 to 2005. Acta Med Medianae. 2007;46(2):21-4.
  22. Gaziano JM, Manson JE, Branch LG, Colditz GA, Willett WC, Buring JE. A prospective study of consumption of carotenoids in fruits and vegetables and decreased cardiovascular mortality in the elderly. Ann Epidemiol. 1995 Jul;5(4):255-60. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Hung HC, Joshipura KJ, Jiang R, Hu FB, Hunter D, Smith-Warner SA, et al. Fruit and vegetable intake and risk of major chronic disease. J Natl Cancer Inst. 2004 Nov 3; 96(21):1577-84. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Ness AR, Powles JW. Fruit and vegetables, and cardiovascular disease: a review. Int J Epidemiol. 1997 Feb;26(1):1-13. Přejít k původnímu zdroji...
  25. Joshipura KJ, Hu FB, Manson JE. Stampfer MJ, Rimm EB, Speizer FE, et al. The effect of fruit and vegetable intake on risk for coronary heart disease. Ann Intern Med. 2001 Jun 19;134(12):1106-14. Přejít k původnímu zdroji...
  26. Van't Veer P, Jansen MC, Klerk M, Kok FJ. Fruit and vegetables in the prevention of cancer and cardiovascular disease. Public Health Nutr. 2000 Mar;3(1):103-7. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  27. Nikolić M, Mitrović V, Lukić N, Lazarević K. Diet as a risk factor of cancer among the population of Niš. Arch Oncol. 2006;14(3-4):115-7. Přejít k původnímu zdroji...
  28. Mozaffarian D, Kumanyika SK, Lemaitre RN, Olson JL, Burke GL, Siscovick DS. Cereal, fruit, and vegetable fiber intake and the risk of cardiovascular disease in elderly individuals. JAMA. 2003 Apr 2;289(13):1659-66. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Martínez-Ortiz JA, Fung TT, Baylin A, Hu FB, Campos H. Dietary patterns and risk of nonfatal acute myocardial infarction in Costa Rican adults. Eur J Clin Nutr. 2006 Jun;60(6):770-7. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...